Naturbørnene slår til
- JFB
- Feb 17, 2017
- 3 min read
Fiskekonkurrence
På samme måde som en forfatters fyldepen, en cykelcrosscyklists cykelcrosscykel og en stangspringers stang kan opfattes som en integreret del af disse personers fysik, var fiskestangen for SørenP og mig en naturlig forlængelse af vores arme.
Vi kunne grave orm, gøre fiskestangen parat til fiskning med hjul, fiskesnøre, bly, prop og kroge i søvne - ja, man kunne fristes til at sætte trumf på og sige 'i dyb søvn'.
Derfor kan det vel heller ikke komme bag på nogen, at vi allerede
fra allertidligste barnsben deltog i fiskekonkurrencer i Indelukket
og i Silkeborg Havn.
Således også en lørdag fra kl. 10.00 - 13.30.
Konkurrencelystfiskerne mødtes i god tid ved indskrivningsboden på havnen, ikke langt fra Himmelbjergbådenes fortøjningspladser, hvor vi betalte 2 kr (aldersgruppen 8-10 år) og fik udleveret vores klistermærke med deltagernummer til vindjakken.
Så spredtes vi langs havneindløbet, og præcis kl. 10.00 lyd fiskedommerens råb: "Fisk!" samtidig med, at formanden for Silkeborg Lystfiskerforening pustede i sit andekald (han var i virkeligheden mere jæger end lystfisker).
Vores fiskegrej var naturligvis klargjort, så det var bare at kaste linen med krog m/regnorm, blylod og prop ud i havnebassinet. Og så var det ellers bare om at holde øjnene omhyggeligt fikseret på proppen og give et ryk, hvis den begyndte at hoppe op og ned.
"Information til ikke-fiskere:
Hvis proppen uregelmæssigt,
altså ikke som følge af småbølgernes bevægelser,
foretog vertikale bevægelser på vandet,
var det udtryk for,
at en fisk mere end blot snuste til regnormen,
ja, sandsynligvis var godt i gang med at fortære den.
Ved vakst at reagere med et bestemt ryk i snøren,
når det skete,
var det hensigten at få fiskekrogen til at sætte sig fast
i fiskens mund"
Som sagt vi observerede. Der skete desværre ikke rigtig noget.
Med jævne mellemrum trak vi snøren ind, checkede regnormen og skiftede den ud med et lidt mere livligt eksemplar et par gange.
Men fisk fangede vi ikke nogen af.
Og dog!
Præcis kl. 13.30 lyd fiskedommerens råb: "Stop fiskning", samtidig med endnu et andekald-kald fra formanden.
Vi trak snøren ind - og opdagede til vores overraskelse og store begejstring, at en mindre aborre havde lusket sig til i al stilhed at sluge krog m/regnorm og blylod.

En utrolig flot fangst - held og dygtighed hånd i hånd
Det kan nok være, vi fik hevet fisken op på landjorden og skåret fiskesnøren over med vores fiskedolk (i en tidlig alder lærte vi, at man aldrig skal gå ned på udstyret) for derpå at ile hen til køen af lystfiskere, hvis fangst skulle vejes og måles som optakt til præmieoverrækkelsen
kl. 14.30.
Så vidt jeg husker (nu er det jo trods alt nogen tid siden) blev vores aborre målt og vejet til 15 centimeter og 78 gram.
Spændingen var stor, da vi sammen med alle de øvrige lystfiskere samledes ved indskrivningsboden kl. 14.30 for at høre resultaterne
af fiskekonkurrencen.
Dommeren startede med kategorien 8-10 år og bekendtgjorde med høj røst, at 1. præmien, en glasfiberstang på 5 fod, gik til en aborre på 78 gram fanget af SørenP og Jan Bisbjerg, mens 2. præmien, 100 meter fiskesnøre gik til Finn Jensen for en aborre på 68 gram.
Vi jublede hen efter vores 1. præmie, mens fiskerne klappede.
På vej hjem kom vi til at tale om, at vi måske (kun måske) havde vundet med de 10 gram som følge af, at vores aborre havde slugt blyloddet.
PS Silkeborg Avis viste desværre kun interesse for de større fangster, bl.a. en kolonorm gedde, så vi har ikke nogen fotodokumentation fra konkurrencen, men en lille tegning kan det da blive til.
Comments