top of page

Selvfølgelig er det vigtigt, at børn lærer at læse. Især for deres mentale helbreds skyld

  • Writer: Jan Frederik Bisbjerg
    Jan Frederik Bisbjerg
  • Feb 18, 2024
  • 2 min read

18.02.24 Det gode liv ligger i sproget, og læsning er adgangen dertil.

Derfor er læsning noget af det mest værdifulde i vores sociale dannelsesproces. Det giver os mulighed for at sætte ord på mentalt helbred


Det har aldrig været vigtigere, at børn bliver gode læsere. Derfor er det tankevækkende, at Hans Peter Christensen den 7. februar skrev det stik modsatte i Information.


Som aktiv teknologinørd siden 1980’erne med stand alone Macintosh Plus frem til i dag med AI og intergalaktiske netværk kan jeg ubesværet følge Hans Peter Christensens tekno-argumentation for indlæggets synspunkt, at »det ikke længere er vigtigt, at børn bliver gode læsere«.

Dog vil jeg mene, at hans indlæg rummer flere automatslutninger om fremtiden, ligesom jeg finder, at der er en smule science fiction over hans fremskrivninger af nutiden. Men lad det ligge, det er ikke mit anliggende.


At læse er at leve


Som litteraturnørd og medborger med et langt livs erfaringer er det for mig indlysende – på niveau med en fysisk lovmæssighed – at sproget er noget af det dyrebareste, vi har.

Jeg er ikke ude på at skyde Hans Peter Christensen i skoene, at han finder sproget ligegyldigt. I øvrigt er Christensen slet ikke min modstander, men derimod min inspirationskilde.


For det første gør Danmarks litterære tradition med fremragende digtere det utroligt beskæmmende at iagttage, hvordan den offentlige debat benytter sig af et arbejdsmarkedspolitisk, teknologisk-videnskabeligt og økonomisk-astrologisk kunstsprog, som er utilstrækkeligt, når vi skal diskutere livskvalitet og ’formålet med det hele’. 


For det andet finder debatterne sted i et uhyre fattigt sprog med kortfattede, slagkraftige slogans uden nuancer. Det gælder om at få ret, demonstrere egen legitimitet som sandhedsvidne uanset sproglige og faglige omkostninger.


Det gode liv ligger i sproget. At kunne sætte ord på sit liv og sin situation er afgørende for at kunne perspektivere og handle.

Sproget skaber virkeligheden og er stærkt medvirkende til mental trivsel.

Kortlægningen ’Danskernes Sundhed 2023’ afslører, at stadig flere har dårlig mental sundhed. For mig er der ingen tvivl om, at den sproglige forarmelse med nedprioritering af litteratur og læsning bærer en del af skylden.


Sproget er det dyrebareste, vi har. Det giver os mål og identitet. De gode forfattere nuancerer og udvider vores verdens- og selvopfattelse.

Læsning i eget tempo med egen stemme, egen billeddannelse med mulighed for at dvæle ved ord, er noget af det mest værdifulde i vores sociale dannelsesproces som hele mennesker.

 

Posten har været bragt i Information den 13.02.24 og kan findes her

 

Jan Frederik Bisbjerg

© 2024 by bisbjerg´s

bottom of page