top of page

Vaccination mod trumpisme

  • Writer: Jan Frederik Bisbjerg
    Jan Frederik Bisbjerg
  • Mar 6
  • 3 min read

06.03.2025 Mantra: Læs, læs, læs!


Sprogets kraft, tillid til hinanden og nødvendigheden af et rigt ordforråd

Sprog er ikke blot et neutralt kommunikationsredskab. Det er også en afgørende faktor for, hvordan vi ser verden og os selv. Som den østrigske filosof Ludwig Wittgenstein understregede, former sproget vores erkendelse af virkeligheden: “Mit sprogs grænser er min verdens grænser.”

Et stort og nuanceret ordforråd gør os i stand til at skelne mellem finere detaljer i vores omgivelser, mens et begrænset ordforråd fører til en forenklet og polariseret forståelse. Sammenhængen erkendes inden for både filosofi, lingvistik og psykologi.

Sprog & Tanker Man har længe diskuteret, hvordan sprog og tanker hænger sammen. Undersøgelser tyder blandt andet på, at selv vores modersmål påvirker, hvordan vi strukturerer tanker om fx tid, rum og farver. De fleste sprogforskere enige om, at sproglig variation påvirker vores evne til at kategorisere og beskrive verden. Med øget ordforråd, finjusterer vi samtidig vores perception og kommunikative præcision.

Vi har tillid til hinanden

Psykologisk er vi mennesker født med en grundlæggende tillid og empati over for andre – vi er fra naturens side orienterede mod at ville forstå og møde hinanden med åbenhed. Den amerikanske psykolog Erik Erikson taler eksempelvis om basic trust som et fundament for menneskets sunde udvikling. Vi antager, at vores samtalepartner er oprigtig, og at han eller hun har været igennem en rationel og nuanceret overvejelse, før stærke ord eller anklager rettes mod andre. Desværre ser vi i øjeblikket denne tillid groft udnyttet af magtfulde personer. De bruger bevidst et reduceret ordforråd eller en forsimplet retorik for at skabe en sort/hvid-fortælling, hvor kompleksitet og grundig dialog ikke kommer til udtryk.


Vaccinen er tilgængelig


Os - De andre fortællinger Når disse personer henter ord fra deres fattige “verbale værktøjskasse”, vælger de polariserende og slagkraftige udtryk - de råder måske ikke over andre?! De fremstiller situationer i et skarpt, forsimplet lys, hvor kritikere eller modparter gøres til syndebukke.

For andre kan det i første omgang være svært at gennemskue, fordi vi naturligt tillægger andre mennesker en større sproglig rummelighed og et ønske om dialog. Men når det bliver tydeligt, at der ikke har fundet nogen reel samtale sted, og at værktøjskassens indhold i virkeligheden er begrænset til grove anklager og forenklede udtryk, ser vi, hvor farlig denne form for unuancerethed er.

Det dobbelte svigt Her ser vi en dobbelt manipulation: Dels fremstår den anden person mere nuanceret, end han eller hun er, fordi vi forventer tilstedeværelsen af mangeartede sproglige værktøjer, dels udnytter vedkommende vores tillid og forestilling om en forudgående, anstændig dialog. Følgerne bliver, at individer, grupper og stater ubegrundet udskammes og udnyttes, før vi opdager den manglende sproglige dybde og fraværet af reelle samtaler.

Dette leder frem til, hvorfor et stort og nuanceret ordforråd er så afgørende for vores samfundsliv og personlige udvikling. Et rigt sprog giver ikke blot mulighed for at beskrive verden med præcision – det modvirker også manipulation, fordi vi med flere sproglige “værktøjer” lettere kan se igennem forsimplede eller vildledende budskaber. Jo mere omfattende vores ordforråd er, desto bedre kan vi selv formulere nuancerede synspunkter og opdage, når andre bevidst undlader at gøre det samme.

Læsning & Dialog Et stort ordforråd opnås ikke automatisk. Læsning af skønlitteratur, faglitteratur og artikler er en effektiv måde at møde nye ord og måder at bruge dem på. Dialogen med andre – i samtaler, diskussioner og debatfora – udsætter os for et væld af begreber og meningsforskelle, der udvider vores sproglige repertoire. Uddannelse, foredrag, studier af fagfolks tekster kan yderligere skærpe vores opmærksomhed på, hvordan ord virker, og hvilke virkeligheder de er i stand til at skabe eller skjule.

Lige nu, hvor Donald Trump møder verdens kompleksitet med ubegribeligt simple løsninger, bliver det tydeligt, at det ikke længere blot er en akademisk disciplin at kunne definere, skelne og argumentere præcist. Det er en fælles kulturel nødvendighed.


"Det er virkelig alt for meget" - Klædelig beskedenhed?


Et nuanceret sprog er nøglen til at afdække "kejserens nye klæder", manipulation, fastholde åben dialog og fremme forståelse i vores samfund.

Vi skylder os selv og hinanden at opbygge denne sproglige “værktøjskasse”, så den rummer de nødvendige, præcise ord, der ikke alene gør os bedre i stand til at udtrykke vores tanker og navigere i en kompleks verden, men som også vaccinerer os mod demagogi og egocentrisme.


 

Jan Frederik Bisbjerg: Endnu en gang, Læsning Er Godt!

PS Har man lyst til at høre tankerne ovenfor udfoldet i en podcast på engelsk, kan en sådan findes her

© 2024 by bisbjerg´s

bottom of page