Vi fylder os med mentalt junkfood på de sociale medier.
- Jan Frederik Bisbjerg
- Jun 25, 2024
- 3 min read
25.06.2024 Hvad gør de enorme mængder af mentalt junkfood ved os, kan vi overhovedet ændre på vores afhængighed af de fordummende, tomme mentale kalorier
På grund af alle de kattevideoer og alt det andet mentale junkfood vi har indtaget, er vi blevet så mentalt dvaske, ukoncentrerede , dumme og nemme at manipulere, at jeg jeg er nødt til at beskrive vores sørgelige situation helt kort og præcist. Ingen af os gider eller orker længere at skrive eller læse mere end maximalt en enkelt A4-side.
Hvad er mentalt junkfood?
Specielt de sociale medier er skabt til at give en hurtig følelse af tilfredsstillelse eller underholdning nok så kortvarig, som på ingen måde bidrager til følelesesmæssig eller intellektuel vækst eller udvikling.
Som slik, chips og cola er for kroppen, er mentalt junkfood vanedannende og uden næringsværdi for hjernen.
Vi bliver tykke, slappe og ugidelige af junkfood fra MacD, og vi bliver mentalt dvaske, ukoncentrerede, dumme og nemme at manipulere af den mentale junkfood fra de sociale medier.
Børn gør som voksne.
Vi har på det seneste fokuseret på problemer i forhold til børn og unges forbrug af de sociale medier – ”det er da forfærdeligt med børnene!”.
Hvad med de voksne? Børnene kopierer jo blot de voksnes ligeså bevidstløse overforbrug af tomt indhold uden dybde. De voksne har heller ikke kunnet administrere at have nøglen til slikbutikken.
Det er ikke et problem, der kun forekommer blandt børn og unge, det er generelt i vores tid – stort set alle i vores samfund fylder sig døgnet rundt med fordummende, tomme, mentale kalorier.

Vi hygger os, og bliver tykke og dumme
Kan vi overhovedet ændre på den katastrofale tilstand?
Vi og vores børn har alt for længe og ukritisk blot indtaget alle de sjove, hurtige og indholdsløse kattevideoer og andet junkfood fra de sociale medier- vi er blevet afhængige.
Jeg tror ikke lovgivning på området og mangeårige retsager mod tech-giganterne har mange chancer, alle produkter, al slags reklame og markedsføring forsøger efter bedste evne at fastholde forbrugerne og gøre dem afhængige. Det samme gør de sociale medier.
Der er jo som sådan heller ikke noget galt med sociale medier, der er noget galt med de store mængder. På samme måde som der ikke er noget galt med slik, bare vi ikke spiser for meget.
Er det ikke helt oplagt at børnene allerede fra de første klasser lærer om brug og misbrug af mobiltelefon og sociale medier, og det på den måde også kunne smitte af på deres forældre?
Det er ligeså oplagt, at i dag bør børnene aflevere deres mobiltelefon ved skoledagens begyndelse og få den tilbage, når skoledagen slutter. Mobilen kan så komme frem i de timer, hvor børnene lærer, hvordan man på forsvarlig vis håndterer et så stærkt vanedannende og fordummende stof.
Jeg tror desværre ikke, at vores nuværende lærestab er i stand til at give den nødvendige undervisning. Hvis vi går ind på et læreværelse i en pause, så vil jeg æde min gamle hat på at de fleste sidder med deres mobiltelefon.
Jeg har ikke den store, forgyldte løsning på det yderst skadelige problem, men der må da være nogle uafhængige eksperter på området, der kan træde i karakter.
Artificial Intelligence.
Vi har yderligere udfordringer på det digitale område. Vi er allerede bagud i forhold til håndtering af AI Artificial Intelligence (ChatGPT, Bing m.fl.). AI vil få store gennemgribende konskvenser for arbejdsmarked, uddannelse, forskning og meget meget mere. Hvem tager hånd om vores håndtering af dette enormt kraftfulde digitale værktøj?
Vil det gå ligeså galt eller værre med AI, som det har gjort med mobiltelefoner og sociale medier?
Lars Bisbjerg