top of page

Hvad siger blodprøven?

  • Writer: Jan Frederik Bisbjerg
    Jan Frederik Bisbjerg
  • Aug 3, 2024
  • 4 min read

Updated: Aug 9, 2024

03.08.2024 Kontakt med sundhedsvæsenet


I forbindelse med ansøgning om visum af længere varighed udbad det pågældende land sig en lægeattest, som dokumenterede, at jeg var rask og rørig.


I hele mit efterhånden lange liv har jeg været så heldig stort set ikke at have haft personlig kontakt med sundhedsvæsenet. Det var derfor også med en vis nysgerrighed, jeg mødte op hos min praktiserende læge, som jeg i øvrigt aldrig havde hilst på.


Efter en kort ventetid blev jeg kaldt ind til en slags lægens forpost, en venligt smilende sygeplejerske, der spurgte, hvad kan vi så gøre for dig?


Jeg forklarede mit ærinde og kunne forstå, at det bestemt ikke var en dagligdags anmodning. Sygeplejersken hentede en læge, jeg gentog min anmodning, og ganske rigtigt gav lægen da også udtryk for, at det ikke var attester, klinikken udfærdigede.

Men mon ikke, vi kan finde ud af noget, sagde han efter en kort tænkepause.

Han kiggede på mig, spurgte til mit helbred her og nu og historisk, og da jeg fortalte,

at sundhedssystemet på heldigste vis var fremmed land for mig, mente han, at sådan et notat skulle vi nu nok kunne skrive.


Vi forfattede i fællesskab et lille sundhedsdokument, som lægen underskrev, og sygeplejersken forsynede med klinikkens stempel.

Se, det er da service og snusfornuft, som er til at forstå.


Og ikke nok med det sygeplejersken inviterede endvidere til lidt smalltalk og spurgte, om jeg da slet ikke havde nogen fysiske problemer. Jeg kunne kun svare, at vi vel allesammen har lidt åreknuder, alderspletter og ondt i maven.


Den slags skal man aldrig sige højt, for straks spurgte sygeplejersken til ondt i maven, og da hun hørte, at jeg havde haft lidt ondt i maven til og fra gennem et stykke tid, syntes hun, at vi skulle kigge lidt på det, nu da jeg alligevel var her. Og det kunne da vel også være rart at slippe af med.



Sygeplejersken forlod mig ganske kort for lige at konsultere den flinke læge og vendte tilbage med et tilbud om at tage nogle blodprøver for om muligt at få lidt styr på maveondet. Jeg takkede ja, og blodprøverne blev taget.


Nysgerrig som jeg er, spurgte jeg, om hun ville maile blodprøveresultaterne til mig. Det skulle hun nok gøre, hvis jeg mente, at jeg kunne få noget ud af det - men i øvrigt tilføjede hun, så kunne jeg gå ind på sundhed.dk og se resulaterne.

Alletiders, det er da det jeg gør, blev vi enige om.


For selvfølgelig ville jeg da kunne få noget ud af det. Jeg har den lille latinprøve, et stort ordforråd og taler flere sprog, så det ...

Men jeg skulle blive klogere.


Blodprøven oplistede resultater på en lang række områder i form af tal.

Et lille uddrag af tabellen fra Sundhed.dk


Hva-be-har? - Det er jo det rene kemi - og det er selvfølgelig helt forventeligt!

Det sætter blot mit lidt 'bedrevidende' svar i relief.


Den oplistning er volapyk og helt uanvendelig for mig og sandsynligvis for de fleste.

Sådan behøver det heldigvis ikke at være i fremtiden - en fremtid som er nu!

Mit gæt vil da også være, at sundhed.dk allerede er godt i gang med at tilpasse og nuancere oplysningerne på sitet ved hjælp af ai?


For også at tilfredsstille min nysgerrighed, hvad mulighederne for at levere en mere patientvenlig udgave af blodprøvesvar angår, anstillede jeg et par hurtige forsøg med ChatGPT 4o.


Jeg downloadede en pdf-kopi af mine prøvesvar, uploadede pdf'en til ChatGPT 4o efter at have anonymiseret besvarelserne og bad ChatGP om at tilføje et par kolonner i tabellen.

For det første en kolonne, som angav normalværdier indenfor måleområderne (uden de normalværdier er skemaet ubrugeligt for almindelige mennesker), og for det andet en kolonne med en verbal beskrivelse af mulige årsager og konsekvenser af den aktuelle blodprøves afvigelser fra normalområdet.


Og voila!


Nu fik jeg et skema, som var tilgængeligt og forståeligt for mig og de fleste andre mennesker. En rigtig god forberedelse til den efterfølgende diskussion med lægen.


Det står enhver frit for at efterprøve mit setup, så her bringer jeg for eksemplets skyld kun ganske få oplysninger fra det reviderede skema.Som man vil kunne se, har jeg udeladt kolonnen med 'Enheder', som er uinteressant for andre end kemikere.

Her har ChatGPT 4o været inde over


Lad det være nok til illustration af min pointe.For god ordens skyld skal jeg måske lige nævne, at prøvetallene ikke er mine egne, men er fundet frem til formålet, og at jeg ikke har kontrolleret ChatGPT 4o's oplysninger, da det først og fremmest her er de principielle muligheder, som har min interesse.


Nu bliver man jo ikke en ældre herre uden at have oplevet lidt af hvert. Derfor er jeg også fuldstændig klar over, hvilken debat dette lille indspark kan give anledning til fra lægeligt, etisk, teknologisk etc. hold.


Og godt for det.


Nye tiltag skal altid introduceres med omtanke.


Min hensigt med det lille skriv er da også blot at gøre opmærksom på, at det fremover kan opfattes som ubetænksomhed eller måske ligefrem arrogance, hvis man ikke meddeler sig forståeligt.


I øvrigt har jeg fornemmelsen af, at læge-patient forholdet længe har været af en sådan karakter, at der i dag er tale om et betydeligt mere ligeværdigt forhold, hvor voksne mennesker mødes og drøfter realiteterne, end det for år tilbage var tilfældet.



Jan Frederik Bisbjerg



© 2024 by bisbjerg´s

bottom of page